מוצרי חלב רבים מכילים מעט לקטוז - גבינות קשות גבינות אשר עברו הבשלה (גבינה שויצרית, פרמזן ,צ'דר), קוטג', יוגורט ,גבינה צהובה. בנוסף, כמעט בכל מרכול היום ניתן למצוא חלב ללא לקטוז ומוצרי חלב דלי לקטוז. כמו כן, ניתן להיעזר בכמוסות לקטאז המכילות את האנזים החסר באופן מלאכותי, המאפשרים אכילת מוצרי מזון שמכילים לקטוז.
קטגוריה: אלרגיה ואי-סבילות ללקטוז

אלרגיה ואי-סבילות ללקטוז
מהו ההבדל בין אלרגיה לאי סבילות ללקטוז?
אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) ואלרגיה לחלבון חלב הן שתי תגובות שונות מאוד זו מזו שלכל אחת מהן סיבות, שכיחוּת ומאפיינים משלה. האבחנה ביניהן הכרחית לצורך טיפול מתאים והורדת שיעורי ההימנעות המיותרת ממוצרי חלב.
אלרגיה לחלבון חלב היא תגובה אימונולוגית (חיסונית) לאחד או יותר מחלבוני החלב והסובלים ממנה חייבים להימנע מצריכת חלב.
אנשים עם אי סבילות ללקטוז מונחים להמשיך לצרוך מוצרי חלב ואינם צריכים להימנע מצריכת חלב ומוצריו ויכולים לשלבם בתפריט היומי.
ההמלצות התזונתיות אינן קוראות לרגישים ללקטוז להימנע מחלב ומוצריו, אלא לבחור נכון כיצד לשלבם בתפריט היומי.


האם כל מוצרי החלב מכילים אותה כמות של לקטוז?


האם אדם בעל אי סבילות ללקטוז צריך להימנע מצריכת חלב ומוצריו?
לא. ההמלצות קוראות גם לאנשים עם אי סבילות לקטוז להמשיך לצרוך מוצרי חלב ולא להימנע מהם. כ-70% מאוכלוסיית העולם סובלים ממחסור בדרגה כלשהי באנזים המפרק את סוכר החלב, אבל אין זה אומר שאינם יכולים לעכל כלל את סוכר החלב. כלומר, למרות חסר חלקי באנזים, רובם כלל לא יפתחו אי סבילות ללקטוז. על פי נייר העמדה של איגוד רופאי המשפחה והחברה הישראלית לתזונה קלינית, רוב האנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך עד 12 גרם לקטוז (שווה ערך לתכולת הלקטוז בכוס חלב) בפעם אחת, ללא כל תסמינים או עם תסמינים קלים בלבד. כמות גדולה יותר של לקטוז יכולה להיות נסבלת אם היא מחולקת למנות במשך היום (עד 24 גרם) או משולבת עם מזונות נוספים (18-15 גרם).




האם חלבון החלב גורם לאלרגיה?
ישנם אנשים עם אלרגיה לחלבון החלב, אולם שכיחותה בקרב האוכלוסייה נמוכה מאוד.
מי שאלרגי לחלב צריך להימנע ממנו, אבל אין זה מעיד על יכולתו של החלב להשרות סימפטומים בקרב מי שאינו אלרגי. כלומר, אין להסיק מכך על שאר האוכלוסייה. בנוסף, אין זה אומר דבר על רמת רכיבי התזונה החיוניים שבו או על רמת הסיכון שבצריכתו, מעבר לאלרגיה.
מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי השכיחות האמיתית של אלרגיה לחלב היא 5%-2% עד גיל שנתיים ו-0.5%, ואף פחות, מאוחר יותר. בקרב רוב התינוקות חולפת האלרגיה בשנות החיים הראשונות.




האם אנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך חלב?
כן. אנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך חלב ומוצריו בעזרת כמה אסטרטגיות תזונתיות:
- לאכול מוצרי חלב המכילים כמות נמוכה יחסית של לקטוז, כגון גבינות בשלות דוגמת גבינה צהובה ובולגרית, קוטג', חלב דל לקטוז או נטול לקטוז.
- לצרוך מנות קטנות של מוצרי חלב לעתים תכופות במשך היום, למשל ½ גביע יוגורט, ולהגדיל את הכמויות באופן הדרגתי, בהתאם ליכולת האישית.
- לשלב את מוצרי החלב במזון שאתם אוכלים. אכילת מזונות מעורבים גורמת לשחרור איטי של הלקטוז, דבר שמקל על עיכולו במערכת העיכול.
- לפני אכילת מוצרי חלב ניתן להיעזר בתוספת לקטאז בנוזל או בטבליות.




מה ההבדל בין אלרגיה לחלב לאי סבילות ללקטוז?
אי סבילות ללקטוז ואלרגיה לחלבון החלב הן שתי תגובות השונות מהותית זו מזו. להבדיל מאותם בודדים האלרגיים לחלבון החלב, החייבים להימנע לחלוטין מצריכת מוצרי חלב, לאנשים עם אי סבילות ללקטוז מומלץ לצרוך מוצרי חלב בעזרת אסטרטגיות תזונתיות פשוטות.
אלרגיה לחלבון חלב
אלרגיה לחלבון חלב היא תגובה אימונולוגית (חיסונית) לאחד או יותר מחלבוני החלב.
שכיחות האלרגיה לחלבון חלב במבוגרים היא 0.5%-1.0% בלבד.
אי סבילות ללקטוז
אי סבילות ללקטוז היא חוסר היכולת לעכל כמויות גדולות של לקטוז כתוצאה ממחסור באנזים המפרק את סוכר החלב. התסמינים יכולים להיות: התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן, בחילה ושלשול. תסמינים אלה נוצרים במערכת העיכול בלבד ולא מערבים תגובה חיסונית.
ההמלצות התזונתיות אינן קוראות לרגישים ללקטוז להימנע מחלב ומוצריו, אלא לבחור נכון ולשלבם בתפריט היומי.

