סגור

חיפוש:

סגור

שאלו אותנו:

קטגוריה: חלב ובריאות

החלף קטגוריה

חלב ובריאות

ארגוני הבריאות המובילים בעולם מכירים בחשיבות צריכת חלב ומוצריו בהנחיות הרשמיות שלהם (לרבות ארגון רופאי הילדים בישראל ומשרד הבריאות בארץ) לרבות בזכות היותם מזונות עם צפיפות תזונתית גבוהה*. צריכת חלב ומוצריו טומנת בחובה מגוון יתרונות בריאותיים, ביניהם: השגת מסת עצם מרבית בגיל ההתבגרות; הפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס; שמירה על משקל גוף תקין; מניעה וטיפול ביתר לחץ דם; מניעת התסמונת המטבולית; מניעת סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם; הגנה מפני סוגים מסוימים של סרטן דוגמת המעי הגס והחלחולת.

*צפיפות תזונתית גבוהה – מזונות עשירים ברכיבים תזונתיים. חלב ומוצריו מכילים מעל 10 רכיבים תזונתיים בהם: חלבון איכותי, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, זרחן, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B (כולל ריבופלאבין וויטמין 12B).

*לצפייה בתשובות לחצו על השאלה:
הרחב מזער

האם צריכת חלב גורמת לאסתמה וליחה?

לא. אין כל הוכחה מדעית לקשר בין צריכת חלב ומוצריו למחלות דרכי הנשימה העליונות (נזלת, דלקות אוזניים ואסטמה).
אנשים מתבלבלים בין ההרגשה הזמנית של עיבוי קל של הרוק, לאחר שתיית חלב, ובין ליחה. חלב ומוצריו, כמו גם מזונות בעלי מרקם דומה, מצפים את הפה והגרון בתחושה שמפורשת בטעות כהגברת ייצור ליחה, אולם הציפוי "החלבי" הזה נמשך זמן קצר ואינו מצביע על ייצור ליחה - לא בטווח הקצר ולא בטווח הארוך.

 

בנייר העמדה של האיגוד הישראלי לרפואת ילדים שפורסם ב-2014 - בנושא צריכת חלב ומוצריו בקרב תינוקות, ילדים ומתבגרים - נקבע כי לתופעות להלן אין קשר לצריכת חלב פרה ומוצריו ואין סיבה להפסיק או להפחית את השימוש בהם: שיעול ונזלת, ריבוי ליחה בדרכי הנשימה, החמרת אסתמה (פרט למקרים הנדירים של אלרגיה המתווכת על ידי IgE).

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם צריכת חלב ומוצריו מעלה את הסיכון לחלות בסרטן?

לא. ההמלצות התזונתיות למניעת סרטן אינן מגבילות צריכת מוצרי חלב, אלא להפך. מומחים מה-World Cancer Research Fund ומה- American Institute for Cancer Research פרסמו סקירה נרחבת בתחום המזון, התזונה והפעילות הגופנית, בהקשר של מניעת סרטן.


המלצותיהם, המתעדכנות ומתפרסמות בדוחות מקיפים, אינן תלויות בגוף מסחרי כלשהו. זהו הדוח המקיף ביותר על סרטן שהתפרסם עד כה ורוב הממצאים תומכים בהשפעה המגינה שיש לרכיבי חלב ומוצריו, כגון סידן וויטמין D, מפני סרטן המעי הגס והחלחולת.

 

דוח ה- WCRF/AICR בנושא צריכת החלב והשפעתה על בריאות האדם אינו קורא לשינוי ההמלצות התזונתיות הקיימות לגבי צריכה של 3 מנות של מוצרי חלב דלי שומן ביום. 

 

בנוסף, הוא ממליץ להגיע להמלצות התזונתיות מהתזונה בלבד ולא מתוספים. כלומר, ההמלצות התזונתיות המקצועיות למניעת סרטן אינן מגבילות צריכת מוצרי חלב, אלא להיפך.

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

מדוע חשוב לצרוך חלב? 

לצריכה של מוצרי חלב מגוון יתרונות בריאותיים במעגל החיים, ביניהם: השגת מסת עצם מרבית בגיל ההתבגרות, הפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס, שמירה על משקל גוף תקין, מניעה וטיפול ביתר לחץ דם, מניעת התסמונת המטבולית, מניעת סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם כמו גם מניעת סוגים מסוימים של סרטן. 


רשויות וארגוני בריאות ברחבי העולם ממליצים לילדים ולמבוגרים לצרוך מוצרי חלב כחלק מתזונה בריאה. 
מאחר שחלב ומוצריו הם ספקים מובילים של רכיבי תזונה חיוניים ומספקים באופן טבעי יותר מעשרה רכיבים תזונתיים חשובים ביניהם: חלבון איכותי, סידן, מגנזיום, אבץ, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B (כמו ויטמין 12B).

 

על אף העלייה בשיעורי ההשמנה, רבים אינם מצליחים להשיג את רכיבי התזונה החיוניים להם וזאת משום שמזונם עתיר קלוריות אך עני מבחינה תזונתית. לכן, חשוב לשלב מוצרי חלב בתפריט היומי בכל גיל.
סקרים בארץ ובעולם מראים כי חלב ומוצריו הם ספק מספר אחד של סידן בתזונה, וספק מוביל של חלבון, ויטמין A, ריבופלאבין, ויטמין B12 ומגנזיום. 

 

האם טבעי לאדם לשתות חלב?

כן. בני האדם משתייכים לקבוצת אוכלי-כל (אומניבורים) הניזונים ממזון מהחי ומהצומח. 
בנוסף, מערכת העיכול של האדם מותאמת לאכילת חלב ומוצריו משום שבמעי קיים לקטאז – אנזים שמפרק את סוכר החלב (לקטוז). 

 

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם צריכת מוצרי חלב מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2?

לא. ההפך הוא הנכון.

במחקרים נמצא קשר בין צריכת מוצרי חלב לסיכון מופחת דווקא לחלות בסוכרת מסוג 2, ולסיכון מופחת לפתח תסמונת מטבולית. במחקרים אפידמיולוגיים רחבי היקף נמצא כי צריכת חלב ומוצריו, או רכיבי תזונה מחלב, קשורה בסיכון מופחת לחלות בסוכרת מסוג 2 בקרב גברים ונשים. בניתוח המחקרים נמצא כי אנשים שצרכו לפחות 3 מנות חלב ביום נמצאו בסיכון נמוך לחלות בסוכרת מסוג 2, בהשוואה לאנשים שצרכו פחות ממנה וחצי ביום.

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

אומרים שמוצרי חלב משופעים בכולסטרול והם גורמים לעלייה בשומני הדם ובלחץ הדם. האם זה נכון?

לא. מוצרי חלב (בעיקר דלי שומן) אינם גורמים לעלייה ברמות כולסטרול-LDL, זאת בשל מבנה שומן החלב והרכב חומצות השומן הייחודי שבהם (חומצה סטארית וחומצות שומן קצרות), וגם בשל נוכחות חלבונים, סידן ורכיבי תזונה נוספים המצויים בחלב.


עמותת עתיד והאיגוד הקרדיולוגי בישראל למניעת מחלות קרדיווסקולריות הוציאו באפריל 2011 (ר' להלן תימוכין מס' 1) המלצה לשילוב מוצרי חלב (רצוי דלי שומן וללא סוכר מוסף) כחלק מתזונה מאוזנת.

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם מוצרי חלב גורמים למחלות לב?

לא, להפך. צריכת מוצרי חלב עשויה להגן מפני מחלות לב, בעיקר בזכות ההשפעה על גורמי הסיכון למחלות אלו, ביניהם יתר לחץ דם, השמנה, ודיסליפידמיה. בנוסף, נמצא קשר בין צריכת מוצרי חלב לסיכון מופחת לחלות בסוכרת מסוג 2 ולפיתוח התסמונת המטבולית המהווה גורם סיכון הן למחלות לב והן לסוכרת מסוג 2. 


צריכת מוצרי חלב (בעיקר דלי שומן) אינה גורמת לעלייה ברמות כולסטרול-LDL למרות תכולת השומן הרווי, זאת, ככל הנראה, בשל מבנה שומן החלב והרכב חומצות השומן הייחודי שבו (חומצה סטארית וחומצות שומן קצרות) וייתכן גם בשל נוכחות חלבונים, סידן ורכיבי תזונה נוספים המצויים בחלב.

ההמלצות התזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות, של עמותת עתיד (עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל) והאיגוד הקרדיולוגי בישראל, כוללות המלצה לשילוב מוצרי חלב (רצוי דלי שומן וללא סוכר מוסף) כחלק מתזונה מאוזנת.

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם מוצרי חלב גורמים לעלייה בלחץ דם? 

לא. להיפך. צריכת מוצרי חלב נמצאה יעילה בהפחתת יתר לחץ דם ובהורדת סיכון לפתח לחץ דם במסגרת דיאטה מתאימה . החשיבות של מוצרי החלב והרכיבים התזונתיים המצויים בהם, במניעה ובטיפול ביתר לחץ דם, קיבלה תשומת לב רחבה מאז מחקר DASH, (Dietary Approaches to Stop Hypertension).
 
המחקר מצא שהוספת 3 מנות של מוצרי חלב ביום לדיאטה עשירה בפירות וירקות גרמה לירידה גדולה יותר בלחץ דם בהשוואה לדיאטה עשירה בפירות ובירקות בלבד, בקרב אנשים עם לחץ דם תקין וגם בקרב אנשים עם יתר לחץ דם. כן נמצא כי השפעת הדיאטה הזאת דומה להשפעתן של חלק מהתרופות לטיפול ביתר לחץ דם. 

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם צריכת חלב ומוצריו מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית?

מומחים מה-World Cancer Research Fund ומה- American Institute for Cancer Research פרסמו סקירה נרחבת בתחום המזון, התזונה והפעילות הגופנית, בהקשר של מניעת סרטן. חשוב לציין שהמלצותיהם, המתעדכנות ומתפרסמות בדוחות מקיפים, אינן תלויות בגוף מסחרי כלשהו. 

 

זהו הדוח המקיף ביותר על סרטן שהתפרסם עד כה ורוב הממצאים תומכים בהשפעה המגינה שיש לרכיבי חלב ומוצריו, כגון סידן וויטמין D, מפני סרטן המעי הגס והחלחולת. בהתבסס על תוצאות המחקרים, דוח ה WCRF/AICR הסיק כי תזונה המכילה יותר מ-1,500 מ"ג סידן (ללא קשר למקורו) ביום עלולה לגרום לסרטן הערמונית, וכי נמצא קשר מוגבל ביותר בין צריכת מוצרי חלב לבין סרטן הערמונית. 

מדוע פרופ' וילט מהרווארד טוען שחלב גורם לסרטן הערמונית?

 

המסקנה של חוקרי הארווארד היא כי יש קורלציה בין צריכת סידן - ללא קשר למקור שלו (גם לסידן ממקורות צמחיים) - ובין היארעות סרטן הערמונית. לא נמצאה קורלציה בין צריכת חלב ומוצריו לסרטן הערמונית. המסקנה התייחסה לגברים שצרכו הרבה מעבר לצריכה היומית המומלצת של סידן. 
חוקרי הרווארד - כמו כל ארגוני הבריאות המובילים בעולם, על ההנחיות הרשמיות שלהם (לרבות ארגון רופאי הילדים בישראל ומשרד הבריאות בארץ) - סבורים כי צריכת סידן חיונית לבריאות העצם וכי מוצרי החלב הם מקור נוח וזמין לסידן. גם המסמך של הרווארד מעודד צריכה של 2-1 מנות חלב ביום, ואינו קורא לציבור להימנע מצריכת חלב. יתרה מזו, הדוח מציין את חשיבות צריכת חלב וסידן להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם ולהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס.

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם צריכת חלב ומוצריו מפחיתה את הסיכון לפתח סרטן מעי גס?

כנראה שכן. מומחים מה-World Cancer Research Fund ומה- American Institute for Cancer Research) WCRF/AICR) פרסמו סקירה נרחבת בתחום המזון, התזונה והפעילות הגופנית, בהקשר של מניעת סרטן. המלצותיהם, המתעדכנות ומתפרסמות בדוחות מקיפים, אינן תלויות בגוף מסחרי כלשהו.

 

רוב הממצאים תומכים בהשפעה המגינה שיש לרכיבי חלב ומוצריו, כגון סידן וויטמין D, מפני סרטן המעי הגס והחלחולת. 

 

דוח ה- WCRF/AICR מסיק כי חלב מגן מפני סרטן המעי הגס. מסקנתו מבוססת על ממצאים עקביים ממחקרים אפידמיולוגיים וממחקרים שהוכיחו מנגנונים אפשריים. 

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם חלב עיזים עוזר לטפל באפטות (כיב/פצע בפה)?

כן, מדובר בתרופת סבתא מבוססת מדע. מחקר שנערך בבית החולים בילינסון בדק את ההשפעה של חלב עיזים על הוירוס הגורם לאפטות בפה. במחקר נמצא שלאחר החשיפה לחלב עיזים קיימת פגיעה בוירוס ברמה של 60 אחוז.

 

נמצא שהחומר הפעיל בחלב תוקף את הוירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים, וכתוצאה מכך הוירוס מת. עוד גילה המחקר שגם חלב עיזים מפוסטר פועל נגד הוירוס. חשוב לדעת ששתיית חלב עיזים המגיע ישירות מהעטין, כלומר חלב שלא עבר תהליך פסטור, הוא מסוכן ועלול להכיל בתוכו חיידקים (כמו ליסטריה, ברוצלה, סלמונלה) העלולים לגרום למחלות קשות ואף לתמותה.  

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם בטוח לשתות חלב לא מפוסטר?

לא. קיימת סכנה בצריכת חלב ומוצריו אשר לא עברו פסטור. חלב כזה עלול להכיל בתוכו חיידקים העלולים לגרום למחלות קשות ואף לתמותה (כמו ליסטריה, ברוצלה, סלמונלה). אין בסיס מדעי לטענות שצריכת חלב לא מפוסטר בריאה יותר מאשר חלב מפוסטר, מדובר במיתוס.

 

החוק בישראל ומשרד הבריאות קובעים כי כל החלב המועבד במחלבה חייב לעבור פסטור, לכן כל המחלבות המורשות חייבות לפסטר את החלב טרם עיבודו למוצר הסופי. לכן אין לשתות חלב ישירות מהרפת או מהדיר אלא לאחר הרתחה או פסטוראין  לרכוש חלב ומוצריו  בשווקים או במחלבות שאינן מוכרות ואינן מורשות. 

 

חשוב לזכור חלב בריא ואיכותי חייב להיות גם חלב בטוח לשימוש, דהיינו, מפוסטר.

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ
הרחב מזער

האם לשתיית חלב יש השפעה על מיתרי הקול?

נכון להיום לפי הספרות הרפואית לא נמצאה השפעה של חלב על מיתרי הקול. מכיוון שאין מחקרים בנושא ניתן להסיק שהחוקרים לא רואים לנכון שקיים קשר בין חלב למיתרי הקול מכיוון שאין בסיס או הגיון ביולוגי להשפעה זו.

חזרהחזרה
הדפסה הדפסה
שתפו תוכן זה:
ווצאפ