הווטרינר המטפל מגיע לרפת על בסיס ביקורים שבועיים קבועים, זאת בנוסף להיענות למקרים דחופים במהלך השבוע.
קטגוריה: הרפת ורווחת בע"ח

הרפת ורווחת בע"ח
שמירה על רווחת בעלי החיים הינו עמוד התווך ונוהל המחייב כל מגדל (רפתן/נוקד) בענף החלב. כדי להשיג זאת נדרשת הקפדה מרבית על בריאות העדר, מתן תנאי רווחה סביבתיים/חברתיים הולמים וכן אספקת מזון ומים בהתאם לדרישות הקיום והייצור שלהם.


באיזו תדירות מגיע הווטרינר המטפל לביקור במשק?
מי מחליט על הגעת הווטרינר המטפל לרפת?
הווטרינר מגיע לביקורים שגרתיים על פי הסכם השירות ובמקרים דחופים הרפתן יוצר קשר עם הווטרינר ומתאם הגעה נוספת.
מי מפקח על איכות המזון הניתן לפרות?
היחידה לפיקוח על המספוא בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות מפקחת על איכות המזון הניתן לפרות.




האם קיים פיקוח על רווחת הפרה ברפת?
כן. השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות אחראים לפקח על רווחת הפרה באמצעות הממונה על חוק צער בעלי החיים.




כיצד מצליחה הפרה הישראלית לייצר כל כך הרבה חלב?
תנובת החלב הגבוהה של הפרה הישראלית נגזרת מתנאי מחיה משופרים, טיפוח גנטי, הזנה מעולה, פיקוח ובקרה רפואית ורמה מקצועית גבוהה של השותפים בענף.




מדוע נמצאים העגלים והעגלות בכלובים ולא ברפת עם שאר הפרות?
העגלים נמצאים בתאים נפרדים כדי למנוע פגיעה פיזית על ידי פרות, וכדי להבטיח תנאים סביבתיים מעולים והגנה מפגעי הטבע. בנוסף, פעולה זו נועדה להעלות את הסיכוי לשרידותם ולבריאותם של העגלים באמצעות מתן קולסטרום* איכותי, בכמות הנדרשת ובזמן הנכון.
*קולסטרום הוא חלב ראשוני המכיל בעיקר נוגדנים הכרחיים לפיתוח מערכת החיסון העצמית של העגל.




כיצד שומרים על ניקיון הרפת?
הרפתן מקדיש חלק משמעותי מזנו בניקוי הרפת. כיום משתמשים בטכנולוגיית *קילטור *איוורור המקום והוספת *רפד יבש, במידת הצורך בכדי לשמור על מרבץ נקי.
*מרבץ- מקום בסככה בו רובצות הפרות במהלך היום בין החליבות.
*קילטור- פעולה יומית הנעשית באמצעות טרקטור ומקלטרת ההופכת את המרבץ וכך מאווררת אותו ושומרת על יובש וניקיון השטח.
*רפד- חומר חיצוני(נסורת ,קש, חול, פצלי שמן המפוזר במרבץ במטרה לשמור על יובש וניקיון ולמנוע תחלואה.
מדוע אוהבות הפרות לרבוץ בבוץ?
מקור הפרה הוא הג'מוס הידוע בחיבתו למים ולבוץ. עם זאת, אנו עושים הכול כדי לייצר סביבה יבשה ונקייה, למנוע תחלואה ולשמור על בריאות הפרה.




האם פרות חולות נחלבות? האם חלב זה מגיע לצרכנים?
על פי תקן חלב גולמי 55, חל איסור מוחלט לשווק חלב שנחלב מפרה שאינה בריאה. אי לכך, חלב זה מופרד ומושמד ואינו מגיע לצרכן.
האם הפרות לוקות בדלקות בעטינים לעתים קרובות? מי אחראי לבדוק את מצב העטינים?
נגיעות תוך עטינית עלולה לגרום לדלקת עטין. מאל"ה, המערך הארצי לבריאות העטין ואיכות החלב, מבצע בדיקות תקופתיות בסביבת הפרה, במכוני החליבה ובמעבדה, ועושה רבות לצמצום ולמניעת תחלואה זו.
האם קיים מנגנון פיקוח על התרופות שמקבלות הפרות?
על כל תרופה וטרינרית המיועדת לחיות ברפת להינתן באישור וברישום משרד הבריאות.
השירותים הווטרינריים בשדה אחראים על הפיקוח ועל השימוש בתרופות.




האם מטפלים בהתעללות או במחדלים שמתגלים ברפתות?
הממונה על צער בעלי חיים במשרד החקלאות, השירותים הווטרינריים אחראי לדאוג לרווחת בעלי חיים בכל הארץ. אדם או גורם מקצועי הנחשף להתעללות בבעלי חיים מתבקש לפנות בתלונה לממונה.




מדוע מסמנים פרות?
סימון הפרות נועד להקל על זיהוין.
מדוע שמים מספר על האוזן?
המספר נועד לזיהוי. בעולם מקובל לסמן את הפרה באמצעות שתי תוויות על שתי האוזניים.
מהו תהליך הטילוף?
התהליך כולל טיפול וסידור הטלף, למניעת צליעות ופגיעות בו, ומומלץ לבצע אותו אחת לחצי שנה.
מדוע מסירים קרניים?
הסרת הקרניים מטרתה למנוע פציעות ולהפחית אגרסיות בקרב הפרות.




מתי חולבים את הפרה?
הפרות נחלבות 3-2 פעמים ביממה (24 שעות). הפרה נחלבת מרגע ההמלטה ועד ל-7 חודשי היריון (מתוך 9). בחודשיים האחרונים אין הפרה נחלבת והיא מכינה עצמה להמלטה הבאה.
האם חולבים את הפרה בחודשי ההיריון המתקדמים?
חולבים את הפרה מרגע ההמלטה ועד חודשיים לפני תום ההיריון.
מדוע מתבצעת הזרעה מלאכותית בפרות?
ההזרעה מיועדת למניעת מחלות מין; היא בטוחה יותר לרפתן ומאפשרת טיפוח גנטי.
האם יש בקרה ופיקוח על ציוד החליבה?
תקינות מכוני החליבה והציוד הנלווה נבדקת לפחות פעם בשנה בידי מדריכי מאל"ה הפועלים מטעם מועצת החלב.




מי אחראי על טיפול בפגרים?


מה פרות אוכלות?
חשוב שהמזון שהפרות אוכלות יכיל את כל רכיבי התזונה שפרות צריכות על מנת לשמור
על בריאותן ורווחתן. לכן כל סוג מנה והרכבה נקבע על ידי תזונאי מומחה להזנת בקר לחלב.
המזון שהפרות אוכלות כולל סוגים שונים של גרעינים כמו: חיטה,שיבולת שועל,
גרעיני סויה, תירס וחמניות וכן קליפות של פרי הדר, קש, שחת ותחמיץ חיטה או תירס.
למזון מוסיפים ויטמינים ומינרלים חשובים וכל זאת על פי דרישות הגיל, רמת היצור ודרישות הקיום.
התחמיץ הינו ירק טרי (חיטה או תירס ירוקים) שקוצרים ומאחסנים בבורות מיוחדים ומכסים אותם לצורך שימור לאורך השנה.
לאחר זמן מה, הירק תוסס ומחמיץ - תהליך זה שומר על מרכיבי המזון ואיכותו לאורך זמן רב.
המזון זמין לפרה לאורך כל היום והיא אוכלת ממנו כמה ומתי שהיא רוצה.
הפרות שותות מים באיכות מי שתייה הזמין להן לאורך כל היום.




האם ישנן השפעות על הפרה כתוצאה מלקיחת העגל?
מאחר ועגל הפרה נולד ללא רמת נוגדנים מספקת הרי הגמעה מסודרת בכמות ומבוקרת באיכות של חלב אם ראשוני (קולוסטרום) הינה הכרחית ונותנת תוצאות טובות המונעות מחלות ילדות ותמותה מיותרת של העגל הנולד.
נעשו בעבר נסיונות לשלב הגמעה וחליבת האם גם יחד אך הדבר אינו אפשרי בעדר גדול ואינטנסיבי.
במחקרים נמצא שככל שהפרדת העגל מאמו תהיה קרובה יותר להמלטה, השפעתה השלילית על האם תהיה פחותה בעוצמתה, אם בכלל.
לגבי רגשות הפרה הדבר לא נבדק וקשה לפענח רגשות כפי שניתן לעשות זאת בבני האדם.
יש לזכור שלקיחת העגל והפרדתו מהאם נועדה בין היתר לשמור על בריאות העגל והאם גם יחד.

